Türk Hava Yolları

Türk Hava Yolları iletişim hattı 0850 302 54 93 ile uçak bileti satın alabilir, daha önce satın aldığınız biletlerinizde ekstra hizmetler ekletebilirsiniz.
ucretsiz-musteri-hizmetleri
Ücretsiz Müşteri Hizmetleri

Türk Hava Yolları, Star Alliance üyesidir ve dünyanın en çok ülkesine sefer düzenleyen havayoludur. Şirket, 335 şehir ve 340 havaalanına, 53 iç hat ve 287 dış hat seferiyle uçmaktadır. Bu geniş uçuş ağı, 127 ülkeye hizmet vermektedir.

20 Mayıs 1933 yılında kurulan Devlet Hava Yolları işletmesi adıyla kurulan THY, ilk bütçesi yalnızca 180 bin TL'ydi. Şirketin filosunda yalnızca 5 uçak ve çalışan sayısı ise yalnızca 30'du.

Türk Hava Yolları

Makalemizde şu alt başlıkları okuyabilirsiniz;

Türk Hava Yolları Hakkında

20 Mayıs 1933 tarihinde kurulan, ilk uçuşunu ise kuruluşundan 14 yıl sonra yani 1947'de yapan Devlet Hava Yolları işletmesi, Atina'daki uçuşundan 4 yıl sonra uçak sayısını 33'e çıkarmıştır. 1933 yılında 5 uçakla başlayan Devlet Hava Yolları, kuruluşundan 18 yıl sonra uçak sayısında 6 kat yükseliş yaşamıştır.

Aynı zamanda Kıbrıs, Kahire, Beyrut gibi noktalara da uçuşu başlamıştır. 1955 yılında bugün ki adıyla Atatürk Havalimanı açıldı, aynı yıl Devlet Ana Yolları simini Türk Hava Yolları olarak değiştirdi. Taşınan yolcu sayıları gün geçtikçe artmaya başlamıştı. 1956 yılında iki kat artış ile taşınan yolcu sayısı 394.000'e ulaştı.

1959 yılında Mesut Manioğlu'nun çizdiği ve hala logo olarak kullandığı yaban kazı logosunu hala göklerde taşıyor. 1961 yılında Zihni Barın ve Nurettin Gürün 30 saatlik atlas okyanusunu geçti. İki adet F-27 uçağı Türkiye'ye getirdiler. 1973 yılında ise McDonnell Douglas DC-10 uçaklarını filosuna ekledi.

1982 yılında, THY 27 uçak, 4 bin koltuğu ve 6 bin personeli ile 4 kıtada hizmet veren uluslararası bir havayolu şirketi oldu. 1998 yılında internet sitesini açtı, 2000 yılında miles&smiles programını hizmete sundu.

2003 yılında online bilet ve check-in gibi uygulamaları hayata geçirdi. 2008 yılına gelindiğinde ise en büyük hava yolu ittifakı olan Star Alliance'ın üyesi oldu.

Müşteri memnuniyeti ve ikramlarına son derece önem veren THY, bilet satın alımlarından koltuk içi eğlencelerine kadar birçok teknolojiyi kullanarak uçuşlarında konforu arttırdı. Dünyaca ünlü oyucular ve futbolcular ile reklam filmleri çekti. Futbolcu Messi, basketbolcu Kobe Bryant ve ünlü oyuncu Morgan Freeman gibi yıldızlarla çektiği reklam filmleri ile adından çokça söz ettirmeyi başardı.

2016 yılında ise sinema dünyasının en büyük yapımlarından biri olan olan Batman V Superman sponsor olarak Hollywood dünyasında kendini gösterdi. Bugün 400'den fazla uçak filosu ve 120'den fazla ülkeye uçuş gerçekleştiren THY, Türkiye'nin en büyük firmaları arasında yer almaya devam ediyor.

THY kısaltması nedir

THY Kısaltması Nedir?

birçok kişi tarafından THY Kısaltması Nedir?, THY açılımı nedir? gibi sorular sorulmaktadır. Bu başlığımızda THY'nin kısaltmasını detaylarıyla anlatacağız.

THY'nin açılımı Türk Hava Yolları'dır. Türk Hava Yollarına ait olan şirketin kısaltması THY olarak belirlenmiştir. THY, 1933 yılında kurulan uluslararası bir havayolu şirketidir.

THY açılımı ne demek?

THY, Türk Hava Yolları'nın kısaltması olarak kullanılmaktadır. Çok sık adının duyulması ve adından söz edilmesi THY'ni kısaltmasının ne anlama geldiğini bilmeyenler için merak konusu olmuştur. Özetle, Türk Hava Yolları, 1933 yılında kurulmuş bir havayolu şirketidir.

Yurt içi ve yurt dışı uçuş hizmetleri sunan THY, ülkemizde ve dünyada birçok yolcu tarafından tercih edilmektedir.

Türk Hava Yolları sahibi kimdir

Türk Hava Yolları Kurucusu Kimdir?

Türk Hava Yolları, 20 Mayıs 1933'te 5 uçak ve 30 kadar çalışanıyla yola çıkmış bir hava yolu şirketidir. 90 yıllık Türk Hava Yolları Kurucusu Kimdir?

1933 yılında ilk adı Havayolları Devlet İşletme Dairesi olan Türk Hava Yolları, 1935 yılına kadar Milli Savunma Bakanlığı'na bağlı kaldıktan sonra 2744 sayılı kanunla Bayındırlık Bakanlığı'na bağlanmıştır. 1933 yılında 5 uçak ve 23 yolcu kapasiteli olarak hizmete açılmıştır.

İlk uçak, American Curtiss tarafından üretilen ve Kelebek olarak adlandırılan 208 seri numaralı King Bird D-2 uçağıydı. Uçak tanesi 25.555 dolara satın alındı.

Uçak sadece 5 yolcu taşıyabiliyor. İlk uçuş 3 Şubat 1933'te İstanbul'dan Ankara'ya yapıldı. 1936'da DH.89A Dragon Rapide ve DH86B Dragon Express değiştirildi.

İstanbul Yeşilköy Havalimanı 1953 yılında tamamlanmış ve uluslararası hava trafiğine açılmıştır. 1985 yılında Atatürk Havalimanı adını alan yer, küresel bir buluşma yeri haline geldi.

1958'de Türk Hava Yolları 794 uçak almayı başardı. Pistonlu motorlardan jet motorlu uçaklara geçerek yeni bir dönem başlattılar. 1961 yılında Nurettin Gürün ve Zihni Barın, Türk Hava Yolları tarihinde yeni bir çığır açmayı başardı. 30 saatlik uçuşla Atlantik'i açan pilotlarımız, Amerika'dan İstanbul'a iki F-27 uçağı getirdi.

Türk Hava Yolları kurucusu kimdir

1972'de 200 milyon olan sermaye 400 milyon TL'ye çıktı. 1973 yılında Avrupa Mcdonnel Douglas DC-10 uçağı filoya katıldı. 1973'te Türk Hava Yolları yaklaşık 5 bin kişilik bir ekibe ulaştı.

1998 yılında internet sitesi hayata geçirilmiş, 2001 yılında yolcular çağrı merkezi ve internet sitesi üzerinden rezervasyon yapmaya başlamış, 2003 yılında ise e-bilet uygulamaları ile bilet alımı kolaylaşmıştır. Dünyanın en büyük havayolu ittifakı olan Star Alliance'ın bir üyesi olarak 2008 yılında seçkin havayolu markalarından biri olmuştur.

24 Şubat 2017 tarihinde yayınlanan kararname ile devlet hisselerinin %49,12'sinin Türkiye Varlık Fonu'na devrine karar verildi. Hisselerinin %50,88'i halka açık olup <%0,01'dir. C. Maliye ve Maliye Bakanlığı, Özelleştirme İdaresi'ne bağlıdır.

THY kampanyaları nelerdir

Türk Hava Yolları Kampanyaları

Türk Hava Yolları, belirli dönemlerde yolcularının uygun fiyata uçabilmesi için çeşitli kampanyalar düzenlemektedir. Bu kampanyalar genellikle yılbaşı, sömestr tatili, bayram dönemleri gibi özel günlerde yapılır. Türk Hava Yolları Kampanyalarını takip edebilmek için çeşitli yöntemler vardır, bunlardan ilki sosyal medya hesaplarını ve mobil uygulamasını kullanmak olacak.

Sosyal medya hesapları üzerinden kampanyaları ve özel günlerdeki indirimleri rahatlıkla görebilirsiniz. Bununla birlikte Türk Hava Yolları mobil uygulamasını düzenli takip ederek kampanyaları ve indirimleri takip edebilirsiniz.

Bu noktada hızlı olmak oldukça önemlidir. Havayolu şirketleri kampanyalarını sınırlı sayıda yolcuları için açar. Bu nedenle hızlı olup, kampanyalı biletleri kimse satın almadan almak gerekir.

Bilet alırken hafta sonu, tatil günleri gibi fiyatın pahalı olduğu günlerden kaçınmak gerekir. Alacağınız biletlerde gidiş-dönüş bileti almak daha uygun olacaktır.

THY Kampanyaları, sadece gidiş dönüş uçuşlarda değil, aktarmalı uçuşlarda da uygun fiyata olabilir.

THY kampanyaları

Türk Hava Yolları Ucuz Bilet Satın Alma

Türk Hava Yolları Ucuz Bilet Satın Almak için öncelikle bütün alternatifleri bir arada görmeniz gerekir. Bunun içinde Google uçuş, bilet reyon gibi web siteleri kullanarak firmaların fiyatlarını inceleyebilirsiniz. Tek tek firmaları incelemek sizi yoracağından, bu şekilde firmaların fiyatlarını öğrenmek sizleri maddi ve zaman konusunda oldukça rahatlatacaktır.

THY ve daha birçok şirketin uygun fiyatlı biletlerinin olduğu günler vardır. Bunları belirlemek için havayolu şirketinin yıl boyunca belirlediği fiyatları takip edin. Fiyatlar hangi tarihlerde kampanyalı veya indirimli olduğunu tespit edin. Bu şekilde THY ucuz bilet fiyatı günlerini de belirlemiş olursunuz.

Esnek Uçuş Tarihleri Belirleyin

"Ocak'ta kayak yapmak ya da Haziran'da yaz sıcağında denizde serinlemek istiyorum." Bunu yapmazsanız esnek seyahat tarihleri ​​belirleyebilirsiniz. Çünkü “Ucuz uçak biletini ne zaman alırım?” sorusunun cevabı seyahat edilecek destinasyonun öne çıkan özelliğine göre değişkenlik gösterebilmektedir.

Örneğin, kıyı şehirlerinden birine seyahat etmeyi planlıyorsanız, daha sıcak olan denizler yerine baharı veya kışı tercih edebilirsiniz. Bu şehri ve tarihini görmek isterseniz yerli ve yabancı turist yoğunluğunun olmadığı bu dönemlerde uygun fiyatlı bilet bulma imkanına sahipsiniz. Ayrıca resmi tatillerde uçak biletleri artabilir.

İşlerin ve tatillerin başlangıç ​​ve bitiş zamanlarına denk gelen Pazartesi, Cuma ve Pazar günleri de uçak biletlerinin yüksek olduğu zamanlardır. Bu tür belirli tarihler için bilet bulmak için, seyahatinizden birkaç hafta önce bir bilet ayırmanız gerekebilir. Fark etme; Ucuz uçak bileti bulmak için uygun fiyatları bulmaya çalışan belki de sizin gibi birçok insan var!

Türk Hava Yolları gizli sekmede bilet alma

Gizli Sekme Kullanarak Biletleri İnceleyin

Gitmek istediğiniz yeri, tarihi, hatta hangi firmadan bilet alacağınızı belirlediniz mi? şimdi tek yapmanız gereken bileti satın almak, bileti satın almak için giriş yaptınız fakat bilet fiyatının yükseldiğini gördünüz. Sakın telaş yapmayın veya kampanya bitmiş diye düşünmeyin.

"Uygun fiyata uçak bileti" araması yaptığınızda karşınıza çıkan ucuz biletin bir anda pahalı gözükmesi durumunda gizli sekmeden aynı siteye giriş yaparak öyle satın almanız gerekir. Site sizi ikinci defa girdiğinizi düşünerek normal fiyatı gösterir.

Tarayıcınızdan gizli sekmeyi açarak kolaylıkla satın alma işlemini gerçekleştirebilirsiniz. Gizli moda almak sizi güvenlik yönünden hiçbir şekilde etkilemez, gönül rahatlığıyla alışverişinizi gerçekleştirebilirsiniz.

Ucuz Uçak Bileti Ne Zaman Bulunur?

THY ucuz uçak bileti satın almak istiyorsanız, erkenden rezervasyon yaptırmayı unutmayın. Biletinizi haftalar hatta aylar önce satın alarak daha uygun fiyata uçabilirsiniz. Hiçbir uçak firması boş koltuk ile havalanmak istemediği için bilet satışında aylar öncesinden başlar.

En uygun uçak biletini satın almak için genellikle uçuşlarınızı hafta içi Çarşamba, Perşembe, Cuma gibi günleri tercih edebilirsiniz.

Resmi tatillerin olduğu günlerden uçmaktan kaçınarak daha az uçak bileti ödeyebilirsiniz. Bu dönemlerde uçak biletlerine olan talep daha fazladır. Havayolları bu talebe bilet fiyatlarını yükselterek cevap veriyor ve ucuz uçak bileti bulmak neredeyse imkansız.

Türk Hava Yolları bagaj kuralları

Türk Hava Yolları Bagaj Hakkı

Türk Hava Yolları, uluslararası uçuşlar gerçekleştiren ve havayolu ulaşımında sıklıkla kullanın uçak şirketlerinden biridir. Havayolu ulaşımında yurt içi ve yurtdışı uçuşlarda en çok tercih edilen havayolu şirketlerinden biridir.

Seyahat etmeden önce uçuş yapacağınız şirketin birtakım kurallarını bilmek gerekiyor. Bunların başında da Türk Hava Yolları bagaj hakkı geliyor.

Türk Hava Yolları, yolculukları boyunca yolcularının güvenliğini ön planda tutan bir havayolu şirketidir. Bu nedenle yolcu güvenliği ve taşıma yönetmeliği ile ilgili belirli sınırlamalarla kişiye özel bagaj hakkı belirlemektedir. Bu yazımızda Türk Hava Yolları ile uçarken uymanız gereken bagaj kurallarını sizler için sıraladık.

Bagaj taşırken bilmeniz gerekenler, el bagajı ve uçak içi bagaj için hangi kurallar geçerlidir, fazla bagaj için hangi ücretler uygulanır ve daha birçok soruyu öğreneceksiniz.

Türk Hava Yolları uçuşlarınızda özellikle bagaj konusunda dikkat etmeniz gereken bazı kurallar var. Bu kurallara uymayan bagajlar uçağa kabul edilmeyecektir. Bazı durumlarda yolcular, bagaj hakkına dahil olan kilogram sınırını aşabilir. Bu gibi durumlarda ek bagaj hakkı satın almak mümkündür. Fakat bagaj hakkı satın alsanız bile taşımak istediğiniz kargo için uyulması gereken bazı kriterler bulunmaktadır. Bu kriterler aşağıdaki gibidir:

  • Bir yolcunun en fazla 32 kg bagaj kapasitesi vardır. Daha fazlası için ücret ödemesi gerekir.
  • Bagaj içinde yasaklı ürünler bulunmamalıdır. Sakıncalı görülen ürünler uçağa alınmaz.
  • Çocukların bagaj hakkı, yetişkinlere belirlenen bagaj hakkı ile aynıdır Yani 32 kg.
  • Bebeklerin bagaj kapasitesi 10 kg olarak belirlenirken, parça bagaj hakkı ile birlikte bu 23 kilograma kadar çıkmaktadır. Puset yüksekliği de 115 cm geçmemelidir.

Business sınıfı yolcular ise daha fazla bagaj hakkına sahiptir. Bagaj haklarının detayları THY'nin internet sitesinde veya uçuş sırasında bilet satın alırken veya check-in yaparken öğrenilebilir.

THY Yurt İçi Bagaj Hakkı

THY yurt içi bagaj hakkı yalnızca 20 kg'dır. Ekonomik sınıfı yolcuları 20 kg, bussines yolcuların ise 30 kg bagaj hakkı bulunmaktadır.

Seyahatinizde yanınızda bir bebeğiniz varsa, bebek için 10 kg'dır. Bagaj taşıma hakkı ile yanınıza bebek arabası alma imkanınız vardır.

Türk Hava Yolları ucuz biletler

THY Yurt Dışı Bagaj Hakkı

Promosyon sınıf biletlerde 20 kg, ekonomi sınıf biletlerde 30 kg ve business class biletlerde 40 kg olarak belirtilmiştir.

Bebekler için bagaj hakkı 10 kg'dır.

Bazı uzak uluslararası uçuşlar, yanınıza bir parça bagaj almanıza izin verir. Maksimum uygunluk 2 çantadır, ekonomi sınıfı çanta başına maksimum 23 kg, business sınıfı ise 32 kg bagaj hakkı bulunmaktadır.

Türk Hava Yolları ile Evcil Hayvan Taşınır Mı?

Türk Hava Yolları, belirli kurallar çerçevesinde ve belli bir ücret karşılığında evcil hayvan taşıma işlemlerini gerçekleştirebilmektedir. Evcil hayvanınızı taşımak için belirlenen ücret değişiklik göstermektedir. Bu ücretin belirlenebilmesi için; hayvanın yaşı ve kilosu gibi etkenler bulunmaktadır.

Türk Hava Yolları'nda hayvan taşıma işlemlerini gerçekleştirebilmek için aşağıdaki adımlara dikkat edilmesi gerekir.

Evcil hayvanınız ile seyahat edebilmek için öncelikle yolcu bilgilendirme formunu doldurmanız gerekir. Bu forum sağlık ve güvenlik kontrollerinin incelenebilmesi için gereklidir. Evcil hayvanınız ile seyahat edebilmek için gerekli evrakları ve belgeleri yanınızda bulundurarak havaalanına giriş yapmalısınız. Ödeme işleminindin sonra evcil hayvanınız ile uçuşunuzu gerçekleştirebilirsiniz.

THY, evcil hayvan işlemlerini uçuştan en az 6 saat önce gerçekleştirilmesi gerekir. Aynı zamanda uçağa alabileceğiniz evcil hayvan sınırı da bulunmaktadır. Bu nedenle evcil hayvan rezervasyonunu en kısa sürede tamamlamalısınız.

Uçağa binecek evcil hayvanın check-in işlemleri yapılması gerekir. Aynı zamanda kafesin üzerinde telefon numarası, isim, adres gibi bilgiler de yazılı olması gerekiyor.

Evcil hayvanınızın aşı belgesi ve kartları da rezervasyon sırasında yanınızda bulundurmanız gerekmektedir. Evcil hayvanınız bagaj bölümünde taşınılır, kabinde taşınması için bazı niteliklere uygun olması gerekmektedir.

Burada dikkat edilmesi gereken bir diğer konu ise evcil hayvanınızın ağırlığı. Eğer evcil hayvanınız 8 kilodan fazla ilse bagaj hakkınız dolmaktadır. Evcil hayvanınız 8 kilodan fazla ise kabinde yolculuk etmesi de mümkün değildir. Ancak 8 kilodan ez ise kabinde taşınabilir.

Kabinde taşınabilmesi için 23 cm x 30 cm x 40 cm boyutlarında bir kafes ile taşıyabilirsiniz. Daha büyük kafeslerde taşınmaya izin verilmemektedir. Ayrıca kafesin yumuşak tabanlı olması gerekir.

Türk Hava Yolları öğrenci indirimi

Türk Hava Yolları Öğretmen ve Öğrenci İndirimi

Belirli zamanlarda kampanyalarını duyuran Türk Hava Yolları, öğretmen ve öğrenciler için kampanyalar düzenlemektedir. THY öğretmen indiriminden yararlanabilmek için Miles&Smiles üyeliği oluşturmanı gerekir.

Eğer üyeliğiniz yoksa internet sitesi üzerinden kolaylıkla üye olabilirisiniz. Öğretmen indiriminden yaralanabilmek için "kişisel bilgilerim" kısmından ilgili alanda öğretmen alanının doldurulması gerekir.

Aynı şekilde öğrenci indirimlerinden yararlanabilmek için de "kişisel bilgilerim" bölümünden ilgili alana öğrenci seçeneğinin işaretlenmesi gerekir.

Türk Hava Yolları Kabin Memuru

Kabin memurları, yolculuğunun konforu ve güvenliği ile ilgilenen, gerektiği zaman kokpit ve pilotların ihtiyaç duyduğu talimatları yerine getiren görevlilerdir.

Erkek hosteslere host, kadın hosteslere hostes denir. Havacılık kuruluşlarında belirli kurallara göre seçilen hostesler de Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü tarafından belirlenen şartlara tabidir.

Türk Hava Yolları kabin memurları

Kabin Memurunun Görevleri Nelerdir?

Kabin memurları, kokpitten mutfak bölümüne kadar kapsayan alan içinde görevini yapar. Diğer alanlardan sorumlu değillerdir.

Kabin memurları, herhangi bir acil durumda uçağın sağ ve sol kısmında bulunan çıkış kapılarını talimatlara uygun bir şekilde açıp kapatırlar.

Host ve hosteslerin hizmet açısından iş profili de şirketten şirkete değişmektedir. Bazı hava yollarında yolcuların tüm isteklerini kabin ekibi karşılarken, bazı hava yollarında ise yolcular için sadece belirli saatlerde shuttle ve büfe hizmetini başlatır.

Kabin ekibinin asıl görevi, yolculara acil bir durumda ne yapmaları gerektiğini hem sesli hem de görsel olarak anlatmaktır. Host ve hostesler de yolculara seyahatle ilgili gerekli bilgileri vermekle yükümlüdür.

Kullanıcı Yorumları

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorum yapan siz olun.

Bir yorum bırakın

Sıkça Sorulan Sorular

Kullanıcılarımızın en çok merak ettiği ve en hızlı cevaplanmasını istediği soruları derleyip sizler için cevapladık.

1
THY iletişim hattı numarası nedir?
+-
THY iletişim hattı telefon numarası 0850 302 54 93'tür. Bu numarayı Türkiye ve Dünya'nın her yerinden sabit hat ücretlendirmesi üzerinden arayabilirsiniz.
2
THY Müşteri Hizmetleri numarası 444 var mı?
+-
Türk Hava Havayolları'nın 444'lü numarasına alternatif olarak 0850 840 48 31 numaralı ücretsiz çağrı merkezimizi arayabilirsiniz. Ücretsiz çağrı merkezimiz aracılığı ile yurtiçi veya yurtdışı uçak bileti satın alabilir, daha önce satın almış olduğunuz uçak biletlerinizde tarih ve yön değişikliğini kolayca gerçekleştirebilirsiniz.
3
THY Müşteri Hizmetleri nerede?
+-
THY'nin 0850'li numarası 0850 840 48 05'dir. Türkiye'den veya Kıbrıs'dan kolayca arayabilirsiniz. Bilet iptali, bilet satışı veya değişikliği gibi konularda bilgi alabilirsiniz.

Havayolu İletişim Bilgileri

Havayolu firmalarına ait iletişim bilgilerini ve daha fazlasını öğrenmek için makalelerimizi inceleyebilirsiniz.